Dyżury

Po przerwie wakacyjnej wznawiamy cotygodniowe dyżury Caritas w czwartki w godzinach od 19:15 (około – w zależności od tego, o której skończy się Msza wieczorna) do 20:00.
Dyżurujemy w domu parafialnym (nie w starej kaplicy).
Zapraszamy, w szczególności potrzebujące osoby, które dotychczas nie korzystały z naszej pomocy.

Brusy – pomoc po nawałnicy

Ostatnio byliśmy świadkami nawałnic i burz. To wielkie nieszczęście dla wielu Polaków. Nasza parafia za pośrednictwem Caritas nawiązała kontakt z parafią Brusy. Na miarę naszych możliwości chcemy i my im pomóc. Potrzebne są na dzisiaj:
– środki chemiczne
– żywność o dłuższej dacie przydatności do spożycia
– folia malarska gruba.
Zbiórka tych konkretnych darów odbędzie się od 4 do 15 września we wtorki i piątki w godzinach od 19.00 do 20:00 w starej kaplicy.
Nasz zespół Caritas w tych dniach i godzinach czeka na nasz dar serca.
Dziękujemy!!!

Pomoc starszej rodzinie

Niestety, nie udało nam się zebrać kwoty potrzebnej na wykonanie ocieplenia domu, ani osób chetnych do pomocy przy tej pracy. Środki, które zostały nam ofiarowane na ten cel, przekazaliśmy rodzinie na zakup opału na zimę. Wszystkim, którzy nas wspomogli, bardzo dziękujemy!

Witajcie! Jakiś czas temu prosiliśmy Was o pomoc ubogiej rodzinie z naszej parafii. Potrzebne były kołdry i koce dla starszej, schorowanej pani. Przekazaliśmy wszystko, co nam przynieśliście: pościel i inne dary. Bardzo dziękujemy!
Jednak chcielibyśmy pomóc tej rodzinie jeszcze trochę więcej. Chodzi o to, by ocieplić im dom. Starsze małżeństwo, które tam mieszka, nie jest w stanie opłacić potrzebnych materiałów, a ich dom naprawdę tego wymaga: ma już prawie 100 lat i zimą ściany bardzo przemarzają. Tworzy się też grzyb w mieszkaniu.
Dlatego bardzo byśmy chcieli zebrać środki potrzebne na zakup materiałów do ocieplenia domu. Nie będzie tego dużo, bo dom jest niewielki, więc liczymy, że się nam uda! Mamy już obiecaną pomoc kilku życzliwych panów w wykonaniu prac, więc musimy tylko zapłacić za materiały!
Przekażemy na ten cel środki, jakie nam jeszcze zostały z kiermaszu bożonarodzeniowego i to, co nam podarowaliście w skarbonach wielkopostnych. Gdyby ktoś z Was chciał jeszcze jakąś kwotę przekazać na ten cel, można wpłacić na nasze konto: 48 1320 1120 2603 0993 2000 0003 (bank pocztowy)
z dopiskiem: na ocieplenie domu.
Z góry dziękujemy za Waszą pomoc!!!

Żywność na święta

Zapraszam osoby, które się wcześniej zapisały na paczki żywnościowe na święta, po odbiór żywności w czwartek 6 kwietnia w godzinach 19:15 – 20:00, do starej kaplicy.
Tak, jak wcześniej informowaliśmy, paczki otrzymają osoby, które zgłosiły nam taką potrzebę i które pomagały przy zbiórce lub pakowaniu żywności.

POMAGAMY HOSPICJUM DLA DZIECI

Chcemy włączyć się w zbiórkę pilnie potrzebnych rzeczy dla Hospicjum dla dzieci im. św. Wawrzyńca w Gdyni. Są to artykuły pierwszej potrzeby niezbędne do opieki nad małymi pacjentami hospicjum.
Od niedzieli 26 marca do Niedzieli Palmowej w kaplicy adoracji będzie wystawiony kosz, do którego można wkładać przedmioty z listy załączonej na zdjęciu.
Bardzo liczymy na Wasze zainteresowanie i pomoc!!! Zwłaszcza teraz, przed świętami, pomóżmy tym, którzy bardzo potrzebują naszej życzliwości.
Osoby, które nie są z Redy, a też chciałyby pomóc, prosze o kontakt ze mną mailowo, umówimy się, jak można przekazać dary dla hospicjum.
Z góry dziękuję!!!
Asia